Basketlandslaget herrar

Svenska basketlandslaget - bild på en basketboll

När vi på allalandslag.se sökte på orden basket herrlandslag, fick vi Frankrikes herrlandslag i basket som första sökresultat. Det säger en del om hur lite vi i Sverige följer basket och landslaget. Det är populärt med NBA basket och Euro League, men inte med internationella turneringar som Sverige försöker kvala sig till. Något mer populärt är spelet bland de som satsar pengar på sport. Odds på NBA finns med i utbudet hos de flesta onlinespelbolagen.

Tränare just nu: Vedran Bosnic

Lagkapten just nu: Czerapowicz är Sveriges bäste basketspelare just nu

Senaste spelartruppen: Andersson, Barton, Borg, Czerapowicz, Engström, Gaddefors, Håkansson, Kjellbom, Lidén, Lindquist, Löfberg, Massamba, Pahlmblad, Person, Pita, Ramstedt, Schuberg, Spires

Aktuella turneringar: Kval till EM eller EuroBasket som avgörs i september 2017 i Finland, Israel, Rumänien och Turkiet

Kommande matcher: Det väntar två kvalmatcher närmast: mot Ryssland i Uppsala på deras nya IFU arena den 7 september och mot Bosnien den 14 september på Hovet i Sthlm. Den 17 september reser basketlandslaget till Krasnodar för att möta ryssarna på bortaplan.

Senaste resultat: Senast Sverige spelade i slutspelet var i EM 2013 i Slovenien. Landslaget slutade fyra i sin grupp.

Bästa resultat: Vi anser att landslagets höjdpunkt genom tiderna är den enda matchen som Sverige vann i EM 2013 mot Ryssland (81-62). Annars är det tionde plats i OS (1980) som är den enda gången som basketlandslaget slutade topp tio i en stor internationell basketturnering. En del starka basketlag valde dock att avstå från OS 1980 i Moskva på grund av politiska skäl.