Svenska Fotbollslandslaget

Svenska landslaget i fotboll - publik med Zlatanflagga

Svenska fotbollslandslaget är utan tvekan vårt populäraste landslag. Det verkar inte spela någon roll att Blågult bara har lyckats vinna en stor fotbollsturnering genom tiderna (OS 1948). Vi fortsätter följa fotbollslandslaget i betydligt större utsträckning än vad vi följer Tre Kronor. Just nu ligger Sverige på 40:e plats på FIFA-rankingen, mellan Iran och Senegal.

Kvalspel

Till skillnad från hockey där Sverige inte behöver kvala in, måste Sveriges fotbollslandslag spela flera kvalmatcher för att ta sig vidare i EM och VM. Nu när Zlatan har slutat i landslaget, tippar många experter att det blir riktigt tufft för Sverige att kvalificera sig till de stora fotbollsfesterna som sker vartannat år. Nästa stormästerskap är VM i Ryssland 2018 – kvalspelet är igång sedan september 2016.

Hemmaplan

Sverige spelar oftast sina hemmamatcher på Friends i Stockholm, vilket är rätt obekvämt för fotbollsfans som bor i andra städer. Å andra sidan är det enklast att få störst publik på läktarna i huvudstaden, vilket ger fotbollsförbundet maximalt med intäkter. Tio tusen åskådare extra gör verkligen skillnad och ger ett par miljoner till i förbundskassan.

Tränare just nu: Janne Andersson

Lagkapten just nu: Andreas Granqvist

Senaste spelartruppen: Olsen, Carlgren, Johansson – Lustig, Granqvist, Jansson, Wendt, Krafth, Nilsson Lindelöf, Helander, Augustinsson – Durmaz, Lewicki, Forsberg, Rohdén, Claesson, Hult, Fransson, Hiljemark – Berg, Kiese Thelin, Guidetti, Nyman, Kujovic

Aktuella turneringar: Kval till VM 2018 i Ryssland.

Kommande matcher: Gruppmatcher mot Holland (6 september), Luxemburg (7 oktober), Bulgarien (10 oktober) och Frankrike (11 november). Se spelkalender nedan.

Senaste resultat: EM 2016: oavgjort mot Irland (1-1) samt förluster mot Italien och Belgien (0-1).

Bästa resultat: OS: Guld 1948. VM: Silver 1958. EM: Semi 1992

Fotbollslandslaget odds

Odds på att Sverige slutar etta eller tvåa i Grupp A, vilket krävs för att gå vidare till VM 2018 direkt eller via playoffs, ligger på 2.50. Frankrike och Holland är favoriter till att vinna gruppen. Tror du att Sverige vinner VM i Ryssland, kan du satsa pengar på fotbollslandslaget till ett odds på 200. Väljer Zlatan att göra en comeback i landslaget vid kvalificering till finalturneringen, kommer oddsen på Sverige sjunka.

Vissa spelbolag online erbjuder redan odds på EM 2020 som kommer att spelas i en rad europeiska städer. Att Sverige vinner den turneringen är en riktig högoddsare. Vissa bettingsidor ger så mycket som 200 gånger pengarna tillbaka på att Blågult vinner EM.

Fotbollslandslaget biljetter

Svenska Fotbollsförbundet fördelar biljetter till de stora fotbollsturneringar. De får ett visst antal biljetter som de sedan distribuerar via egna kanaler. Dessutom har du chansen att köpa fotbollslandslaget biljetter direkt via Uefas och Fifas hemsidor. Inför varje stort fotbollsmästerskap sker det ett lotteri. Du måste anmäla ditt intresse och betala för biljetterna. Vinner du inga biljetter, får du pengarna tillbaka på ditt konto.

Vad gäller kvalmatcher, är det betydligt enklare att få tag på landslagsbiljetter. Du får besöka Friends Arenas hemsida och välja matchen och sittplats du önskar. Biljettpriserna börjar på 200 kronor och det brukar finnas gott om lediga platser, om du väljer boka i förväg. För bortamatcher är vårt tips att köpa biljetter direkt från det utländska förbundet. Då slipper du köpa dyra matchpaket från svenska fotbollsförbundet och betala extra för dina biljetter.

Fotbollslandslaget på TV

För att se klubbfotboll av högsta klass behöver du oftast tillgång till betalkanaler. För att se fotbollslandslaget på TV behöver du inte betala extra. Har du TV och befinner dig i Sverige, är det bara att slå på Kanal 5 för att följa svenska fotbollslandslagets matcher live.

Utöver det finns det en del gratis streamingkanaler som du kan hitta på nätet. Vårt tips är att alltid ladda ner Adblocker innan du börjar streama landslagsfotboll. I så fall kommer antal irriterande reklam minska avsevärt. Fotboll är alltid bäst på tv än via streaming. Om du spelar på fotbollsodds och äskar live betting, är det nästan ett måste att du följer landslagsmatcher i TV, där signalen är bättre och fördröjningen är minimal.

Fotbollslandslaget spelkalender

Hösten 2016 har fotbollslandslaget fyra matcher i VM-kvalet med på sin spelkalender. Alla årets matcher börjar kl 20.45.

  • Hemma mot Holland den 6 september;
  • Borta mot Luxemburg den 7 oktober;
  • Hemma mot Bulgarien tre dagar senare, den 10 oktober;
  • Borta mot Frankrike den 11 november

Under första halvåret 2017 väntar endast två tävlingsmatcher för det svenska fotbollslandslaget:

  • Hemma mot Vitryssland den 25 mars med avspark redan kl 18.00;
  • Hemma mot Frankrike den 9 juni.

Sommaren 2017 avslutar Sverige med två tuffa och kanske även avgörande bortamatcher:

  • Borta mot Bulgarien den 31 augusti;
  • Borta mot Vitryssland den 3 september.

Kvalet till VM i Ryssland avrundas med ett kombo i oktober beståendes av en enkel match och en svår match:

  • Hemma mot Luxemburg den 7 oktober;
  • Borta mot Holland den 10 oktober.

Det tillkommer även en del vänskapsmatcher / träningsmatcher som vi kommer att skriva mer om så fort vi har fått informationen om dessa. Besök vår spelkalender för att hålla dig uppdaterad om kommande matcher.